Ett passagesystem i källaren

Det är alltid att ha min bror med familj hemma på besök. Framförallt är de väldigt roligt när de kommer och skönt när de åker. Det kan man väl ändå kalla en win-win situation? Jag tycker i alla fall det.

Min bror har 3 barn och det har vi också. 6 kusiner som lever rövare i hela huset. Det är lite magstarkt emellanåt. Som tur är har vi dedikerat källaren till barnen. Det är ändå där de vill vara. När de var på besök sist skulle jag gå ner i kylrummet och hämta dricka. Jag möts då av en kedja med en lapp på. På lappen står ”Lisens Passagesystem”. Lisen var äldst i kusinskaran, brorsans äldsta tjej.

Jag hörde inget, vilket inte direkt hörde till vanligheterna, så jag sa ”Hallå ja?”. Då kom tre barn fram till avspärrningen för passagesystemet.

  • ”Hur var det här då?” sa Lisen till mig och jag kunde se på hennes ansiktsuttryck att hon var fullkomligt allvarlig.
  • ”Ja, jo, jag tänkte bara hämta lite dricka om det är OK. Får jag passera genom ert passagesystem?”

Hon vände sig om och tittade på de andra. Sedan vände de alla sig om och började viska. Jag kunde urskilja ordet passagesystem men hörde inte mer än så. Efter några sekunder vände de sig tillbaka till mig och min son, näst äldst i gänget, tog ton. ”Detta är ett passagesystem förstår du”. Han hade aldrig haft den tonen mot mig förut. Det var faktiskt ganska roligt. Passagesystemet de hittat på gav dem verkligen auktoritet. Spännande.

”Jag ser detta och jag som så gärna skulle vilja hämta dricka för alla där uppe är så törstiga.” svarade jag vädjande och förgäves. ”Jo, men vad är det för passagesystem om vi släpper igenom precis vem som helst? Vem är du ens?” frågade Lisen och jag blev nästan förnärmad. Ska en farbror behöva ta detta? Jag sa i alla fall att jag gärna lär mig lösenkoden för deras passagesystem. Däremot gav jag dem ett erbjudande som de visade sig uppskatta:

Om de kunde garantera mig fri lejd genom passagesystemet skulle jag inte berätta koden för någon annan vuxen. Det innebär att den enda som skulle få tillgång till källaren på hela kvällen var jag. Ja, av de vuxna alltså.

Detta koms överens och jag kom igen passagesystemet både en och två gånger. Succé!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest