Dessa pooltillbehör är en del av basutrustningen:

rsz_raphael-biscaldi-7rqf2x6axxi-unsplash

Filtersystem

Det viktigaste pooltillbehöret är ett korrekt filtersystem. Om du inte har det, oavsett hur bra du kan utrusta poolen med kemikalier, hjälper det bara inte. Det tar inte lång tid innan poolen faller över och är grön. Jag kunde göra upplevelsen själv för några år sedan. Den medföljande pumpen är helt enkelt inte avsedd för större pooler eftersom den helt enkelt har för lite kraft. Det dröjde mindre än två veckor innan vattnet var grönt och barnen var olyckliga.

»Ett litet tips från mig: Om du beställer en billig pooluppsättning, lägg den medföljande pumpen åt sidan och investera lite mer i en bättre.

Så kallade sandfiltersystem rekommenderas starkt (se bilden ovan). Här filtreras vattnet med kvartssand, rengörs och matas sedan tillbaka rent i poolen. Sådana sandfiltersystem finns i olika utföranden så att du får rätt system för varje poolstorlek.

Stege

Beroende på vad du har eller vill köpa för en pool behöver du en stege för att komma in och ut ur poolen säkert.

Beroende på typen av pool är antingen inbyggda stegar som hängs i poolen (för infällda pooler) eller höga poolstegar som är placerade över kanten och har trappsteg på båda sidor.

När du köper är det viktigt att du ser till att stegen är stabila och fast förankrade. De ska också vara gjorda av ett rostfritt material och ha ett speciellt halkskydd.

Skimmer

Löv, skalbaggar och annan smuts kan ofta inte undvikas. De ser dock till att vattnet berikas med för många näringsämnen från utsidan. Under vissa omständigheter kan det hända att vattnet blir grönt eller grumligt.

För att motverka detta är skummare nödvändiga. Dessa små anordningar drar till sig smuts och förs vidare till pumpen genom en sugledning. Där filtreras vattnet igen, rengörs och återförs till poolen.

Beroende på typen av pool finns det återigen olika installations- och monteringsalternativ. De enkla snabba poolerna har påhängsskumare, medan större pooler har skummaren inbyggd direkt i systemet.
Pooltermometer

Ett annat viktigt pooltillbehör är en termometer som visar den exakta vattentemperaturen. Samtidigt stöder det även poolunderhållet. Eftersom ju högre vattentemperaturen stiger, desto fler kemikalier måste du lägga till vattnet. För när temperaturen stiger multipliceras alger och bakterier mycket snabbare.

Och förresten är många barn alltid mycket glada att veta vilka temperaturer vattnet för närvarande är vid. Ofta är det till och med en liten tävling bland vänner för att avgöra vilken pool som är varmare. Termometer är ett perfekt spabad tillbehör också.

Poolkemi

Det finns bakterier, virus och andra patogener i varje pool. De stigande temperaturerna i vattnet ökar inte bara antalet dessa utan skapar också alger. Med lämplig poolkemi kan du motverka detta och förstöra patogenerna.

Huvudingrediensen är naturligtvis klor. Detta finns i form av tabletter eller granulat. Klor bör dock inte tillsättas urskiljbart i poolen. Var alltid uppmärksam på informationen på respektive förpackning. Men vid särskilt heta temperaturer är det lämpligt att utföra chockklorering. För detta ändamål överdoseras mängden klor kort. Denna process är särskilt användbar när alger redan har bildats.

Du kan enkelt bestämma när du ska tillsätta klor genom att utföra en vattenkontroll. Du kontrollerar inte bara klorinnehållet utan också pH-värdet. Detta är mycket viktigt för att tillsätta rätt mängd klor i vattnet.

Doseringsfloat

En mätare är också viktigt för underhåll av poolen. Den används för att regelbundet släppa ut kemikalier för vattenbehandling i poolen.

De stora och runda simmare, ofta i blått och vitt, fylls med klortabletter och placeras sedan i vattnet. Där släpper du gradvis botemedlet och distribueras genom rörelse av vatten.

Beroende på poolstorleken behöver du dock en annan mängd. Detta kan ställas in med doseringsringen på flottören. Här kan du bestämma hur snabbt tabletten ska lösas upp och följaktligen hur mycket klor som måste släppas ut.

Golvdagsugare

Det är faktiskt skrämmande hur mycket tid och arbete du måste lägga på att underhålla en pool. Men att bada är bara riktigt kul när vattnet är riktigt klart. En pooldammsugare sparar lite tid. Så du behöver inte tömma vattnet först för att rengöra golvet, du dammsuger det helt enkelt som en matta. Detta är inte bara lättare på baksidan utan tar också mycket kortare tid.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest